Георгиевска, енолог во винаријата „Камник“: Ме фасцинира производството на белите вина, тие се како мали деца кои треба да се хранат и воспитуваат

од Vladimir Zorba

Сандра Георгиевска, енолог во винаријата „Камник“, сомелиер и оценувач на вина на меѓународни интернационални натпревари за вино, за Агротим ја раскажа својата успешна и инспиративна приказна.

-Мојата приказна како се запишав на Земјоделскиот факултет е благодарение на татко ми, кој спонтано ми ја наметна љубовта кон природните науки. Своето средно образование го завршив во општата гимназија „Орце Николов“. Од сите предмети особено ги сакав природните науки, па така за разлика од моите соученици кои повеќето се запишаа на Економскиот и Правниот факултет, јас решив да се запишам на Земјоделски факултет.

Моите факултетски денови беа во период од 2004 до 2008 година. Во тоа време насоката за изучување на производството на вино спаѓаше во Преработка на земјоделски култури. Сега, гледајќи го временскиот период од 4 години, ми звучи кратко, но првите 2 години бидејќи ми беа најтешки ми изгледаа како цела вечност. Потоа во комуникација со другарите од другите факултети научив дека нашиов факултет има доста предности, на пример, вежбите кои реално ги изработувавме, практичната настава, а најважно професорите беа секогаш достапни за консултации. Дури и да паднете испит, ако навистина сте учеле и отидете на консултации да видите зошто сте паднале, трудот секогаш беше препознаен.

Паралелно со додипломските студии, решив да се вработам додека бев втора година факултет. Иако не беше по струка, беше доволно да се осамостојам. Тоа кај нас во Македонија не е својствено, но во странство поголем дел од децата по завршување на средното образование се вработуваат и се осамостојуваат. Паралелната работа ми беше уште поголем предизвик и мотивација да завршам со студирање во минимален рок. Бидејќи сите ми велеа „Е, сега се вработи, ќе го баталиш факултетот“.

Целото интервју на следниот линк!

Слични содржини