ГЕРБ на Борисов победи на европскит и на парламентарните избори во Бугарија

од Илинка Илиоска
602 прегледи

Партијата ГЕРБ на поранешниот бугарски премиер, Бојко Борисов, победи на парламентарните избори со 25,39% од гласовите.

На второ место се пласира коалицијата „Продолжуваме со промените-Демократска Бугарија“ со приближно 23,54% од гласовите.

ГЕРБ ќе има 69 пратеници во бугарското Собрание од 240 членови, додека коалицијата „Продолжуваме со промените-Демократска Бугарија“ ќе има 64 пратеници.

Партијата на Борисов исто така победи и на европските избори.

Слични содржини