Германците продолжуваат да чекаат подолго за првиот брак, покажуваат податоците

од Vladimir Zorba

Просечната возраст на паровите во Германија кога првпат се венчале продолжува да се зголемува и сега е на рекордно високо ниво, според најновите бројки објавени денеска.

Просечниот Германец сега има 35,1 години при првиот брак, додека просечната Германка сега има 32,6 години, се вели во извештајот на Федералниот завод за статистика, кој се заснова на податоци од 2022 година.

Пред две децении, мажите беа 3,3 години, а жените 3,8 години помлади кога за првпат кажуваа „Да“ во Германија. Просечната возрасна разлика меѓу мажите и жените, пак, падна од 3,0 години на 2,5 години во истиот период.

Според податоците, околу 609.800 луѓе се венчале за прв пат во 2022 година во Германија.

Од нив, 36% биле помлади од 30 години. Пред две децении, таа бројка беше 52%.

Во меѓувреме, во 2022 година, околу 10% од сите луѓе кои се венчале за прв пат биле на возраст од 40 до 49 години, што е повеќе од помалку од 6% во 2002 година.

Разликата се зголеми уште позначајно кај возрасната група над 50 години: од нешто повеќе од 1% на речиси 7%.

Промената делумно може да се припише на стареењето на демографијата на Германија како целина. Процентот на луѓе постари од 50 години се зголеми од нешто повеќе од 36% во 2002 година на нешто под 45% во 2022 година.

Вкупно, околу 781.500 луѓе одлучиле да се венчаат во 2022 година, 78% за прв пат, додека околу 20% биле претходно разведени и нешто повеќе од 1% биле вдовци.

Нешто помалку од 3% од браковите во Германија во 2022 година биле помеѓу парови од ист пол.

Слични содржини