ГЕРМАНИЈА: Бројот 11833 ќе влезе во историјата на 1 декември 2024 година

од Vladimir Zorba

Крај на една ера: Информативната служба на Телеком одговорила на 550 милиони барања од 1995 година, а неодамна бројот на повици на овој број беше под два милиони.

Според германските медиуми ова е пад од над 99 отсто.

Услугата се прекинува во декември

Од 01.12.2024 година ќе бидат прекинати услугите за информирање кои беа достапни на телефонските броеви 11833, 11834 и 11864.

„Веќе нема да можеме да ги нудиме овие услуги во иднина“, објаснува портпаролот на компанијата. Телеком сака да ги инвестира заштедените средства во оптички и мобилни мрежи и во дигитални услуги.

Работниците од дежурниот тим се прераспределуваат на други проекти или заминуваат во пензија.

Сепак, најавата за откажување на оваа услуга предизвикува критики: таа зад себе остава „главно сиромашни, стари лица и лица со посебни потреби“, изјави во вторникот претседателот на ВдК.

Многу луѓе не можат да си дозволат паметен телефон, тие имаат потешкотии да користат технологии. Затоа од социјалното здружение апелираат да продолжат да се даваат аналогни алтернативи.

Телеком: Понудата е „застарена“

Ова е делумно во согласност со анкетите на корисниците на Телеком: покажа дека околу две третини од оние што бараат информации се постари од 65 години.

„Луѓето помлади од 20 години обично повеќе нема да бидат запознаени со понудата“, рече портпаролот на Телеком. Бидејќи повеќе од 80 отсто од граѓаните во Германија сега користат паметен телефон или бараат информации на компјутер, компанијата ја нарекува информативната помош „застарена“.

Ако од носталгични причини сакате повторно да го кренете телефонот пред декември, можете да се јавите на 11833 и да побарате повеќе телефонски броеви: за цена од нешто помалку од две евра за минута од фиксен телефон.

Можете исто така да побарате тековни броеви на лотарија или дури и информации за сообраќајот.

Слични содржини