Германија ќе ја намали минималната казна за ширење детска порнографија, биле предизвикани „ненамерни проблеми“

од Vladimir Zorba

Германскиот Кабинет во средата ги одобри плановите за намалување на минималната казна од една година за ширење слики од сексуална злоупотреба на деца, менувајќи го правилото што беше воведено пред помалку од три години, но властите велат дека се покажало како премногу нефлексибилно во пракса.

Германскиот закон во моментов пропишува дека лицето кое „шири детска порнографска содржина или ја става на располагање на пошироката јавност“ се казнува со затворска казна од една до 10 години. Пред реформата на претходната германска влада која стапи на сила во јули 2021 година, таа предвидуваше казни во опсег од три месеци до пет години.

Министерот за правда Марко Бушман рече дека горната граница ќе остане на место, но новата минимална казна резултираше со „многубројни проблеми во пракса“.

„Конкретно, луѓето кои добиваат таков материјал неволно – на пример во контекст на група родители на WhatsApp – ризикуваат минимална казна од една година“, рече Бушман во изјавата. Истото, додаде тој, важи и „во случај на наставници кои откриле детско порнографски материјал на мобилните телефони на учениците и го проследиле за да ги предупредат засегнатите родители“.

Новиот закон, кој сè уште треба да го одобри парламентот, ќе ја намали минималната казна на шест месеци. Бушман рече дека ќе ја врати способноста на судовите и обвинителите „да можат да реагираат флексибилно и пропорционално на секој поединечен случај“ и дека истражителите, судовите и министрите за правда на државно ниво се залагале за промена.

Според германскиот закон, прекршоците за кои е предвидена казна од една година или повеќе се сметаат за кривично дело, додека делата под таа граница се сметаат за прекршоци.

Новото законодавство ќе ја врати способноста на властите да ги затвораат случаите на долниот дел од казнивоста. Во него се наведува дека можноста прекршоците да се класифицираат како прекршоци, исто така, е неопходна за да се справиме со „големиот дел од младите престапници со потребната флексибилност“, имајќи предвид дека тие виновници имаат тенденција да дејствуваат од „неискуство, љубопитност, жед за авантура или стремеж да импресионираат “ наместо од сексуални мотиви.

Слични содржини