Германија најави инвестиција од 11 милијарди евра за субвенционирање на поволни станови

од Vladimir Zorba

Германската државна банка за развој (KfW) планира да инвестира 10,8 милијарди евра за субвенционирање на поволни станови, кои инаку се повеќе и недостасуваат во земјата.

„Изградбата на одржливи и достапни станови е меѓу приоритетите“, рече директорот на KfW, Стефан Винтелс.

Предвидени се субвенции за изградба и продажба на станови на лица со ниски приходи кои не се корисници на социјална помош. Винтелс изјави дека за оваа година ќе има една милијарда евра, а исто толку во 2025 година.

Минатата година, по исклучителната 2022 година, KfW инвестираше значително помалку пари во развојни проекти – 111,3 милијарди, во споредба со 166,9 во годината обележана со енергетската криза и одлуката на државата да инвестира во енергетска безбедност и диверзификација на изворите.

Сојузната влада поседува 80 отсто од капиталот на KfW, а преостанатата петтина ја држат провинциите. Банката традиционално одобрува поволни стимулативни кредити на мали и средни претпријатија, компании за изградба на станови и студенти.

Дополнително, издава извозни гаранции и финансира развој на проекти, а преку филијалата KfW Capital и стартапи, пишува ДПА.

Слични содржини