Германска градинка воведе нови правила кои ги згрозиле и вознемириле родителите

од Vladimir Zorba

Градинката SterniPark во Ешебург, во германската покраина Шлезвиг-Холштајн, сака да им даде на децата слобода да се откријат себеси. Поради ова, новиот сопственик на градинката вовел нови правила кои не вклучуваат непотребни ограничувања.

Како што објави списанието „Феникс“, една мајка објаснила дека тоа значи дека децата можат целосно голи да трчаат низ расадникот ако сакаат и ако им е доволно топло. Исто така, децата наводно ќе учат за холокаустот. Додека повеќето се вознемирени и ужасни од таквите правила, другите родители го поддржуваат новиот концепт.

„Сè доведе до фактот дека на некои деца веќе не им е дозволено да си играат со други деца“, изјави една мајка за германски RTL.

Извршната директорка на градинката Лејла Мојсич смета дека да се биде гол не е табу ниту во другите градинки.

„Само децата кои имаат непрекинат позитивен однос со сопственото тело се задоволни од себе и стануваат луѓе со самодоверба“, го објаснуваат односот на градинката.

Што се однесува до поучувањето за холокаустот, Мојсич истакнува дека на децата нема да им се прикажуваат фотографии од Аушвиц, туку ќе се учат вредности како толеранција, слобода и почит.

Во оваа градинка има околу 110 ученици.

Слични содржини