Ѓилас: Предупредивме за Хркаловиќ, ја бранеа оние што ја напаѓаат денес

од Nikola Popovski

Претседателот на Партијата за слобода и правда (ПСП), Драган Ѓилас, денеска изјави дека српската опозиција постојано предупредувала дека поранешниот државен секретар на Министерството за внатрешни работи, Дијана Хркаловиќ, „ги надминува своите овластувања и организира прислушување опозициски политичари“.

„Во тоа време го рековме тоа, истите луѓе што ја напаѓаат денес и ја прогласуваат за виновна за сите лоши работи што се случија во и околу полицијата, ја бранеа и рекоа дека тоа го правиме од некои профитабилни причини“, рече Ѓилас за новинарите во просториите на ПСП во Пожаревац.

Според него, „не е забележано во светот“ директор на полицијата (Владимир Ребиќ) оди на полиграф, како и дека припадниците на полицијата го обвинуваат тогашниот министер за внатрешни работи, Небојша Стефановиќ, за „соработка со странски служби“.

Тој оцени дека „распадот на државата“ бил пред очите на сите граѓани, бидејќи осум месеци се слушале 1.800 разговори меѓу претседателот на Србија, Александар Вучиќ, „со 26 чесни и прекрасни луѓе“.

„На крајот, се покажа дека се е направено во согласност со законот, по предлог на полицијата, обвинителството, судот одобри. Никогаш не дознавме кои се овие луѓе, ниту за што разговарал претседателот со нив“, Рече Ѓилас.

Ги спомена и случаите „Јовањица“ и кланот на Вељко Беливук, оценувајќи дека овие луѓе се „произведени од режимот“.

„Почнувајќи од Сале Мутави кој ја предводеше таа група, и потоа Беливук кој ја презеде таа група, кој, како што знаеме, служеше за растурање на демонстрациите, а за тоа му беше дозволено да се занимава со најтешките злосторства и на крајот толку многу луѓе да бидат убиени“, рече Ѓилас.

Слични содржини