Ѓузелов: Преспанскиот договор донесе историско релаксирање на односите меѓу Македонија и Грција

од Nikola Popovski

Политикологот Борјан Ѓузелов во интервју за Слободен печат оцени дека иако Договорот од Преспа не довел до почеток на преговорите со ЕУ, сепак со него е направено историско релаксирање на односите меѓу Македонија и Грција.

Преспанскиот договор донесе историско релаксирање на односите меѓу народите во Македонија и Грција и сега со последните потези ние правиме контрауслуга и на Македонците кои се од таа страна на границата, дали нам навистина ни треба отворање на оваа пандорина кутија“ рече тој.

Со последните потези против овој Договор, смета Ѓузелов ние ризикуваме нови вета од Грција и други членки на ЕУ.

„Дали тоа нас ќе не направи погорди или можеби тврдоглави и таа тврдоглавост на чија штета ќе биде? ЕУ ќе продолжи без нас, Грција ќе продолжи без нас. Сето тоа повторно е на наша штета. И една друга работа, кога се зборува за речиси плебисцитарната поддршка за Сиљановска Давкова од 560.000 гласови, не сите од тие гласови се гласови на ВМРО-ДПМНЕ и не сите тие гласови на ВМРО-ДПМНЕ се радикално против Преспанскиот договор“ посочи Ѓузелов.

Слични содржини