Goldman Sachs оптимисти за златото

од Vladimir Zorba

Благородните метали ја продолжуваат својата нагорна траекторија. За златото во петокот требаше да се платат повеќе од 2.400 долари.

Аналитичарите на Goldman Sachs ја подигнаа нивната целна цена од 2.300 долари на 2.700 долари за 31,1 грам унца.

Интересно е тоа што вообичаената многу висока корелација помеѓу цената на златото и (превртената) крива на принос на американската 10-годишна обврзница повеќе не се забележува во последните помалку од две години.

Со други зборови: иако реалната каматна стапка (со значително опаѓање на инфлацијата по летото 2022 година) почна да расте, цените на златото забрзано растеа, поттикнати од големото купување од страна на централните банки и малопродажните инвеститори од Кина и Јапонија.

Друго објаснување е дека пазарот едноставно не верува во официјалните податоци за инфлацијата и смета дека таа всушност е многу повисока, па затоа и реалната каматна стапка е помала.

Слични содржини