„Google“ најави нов круг ОТПУШТАЊА! Укинува стотици работни места…

од Vladimir Zorba

Google укинува стотици работни места во својот глобален оддел за регрутирање, како дел од поширокиот план за укинување на работни места во следните неколку квартали, потврди CNBC.

„За жал, мораме да ја намалиме големината на организацијата за регрутирање“, рече Брајан Онг, потпретседател за регрутирање на Google, на видео конференција во средата.

– Тоа не е нешто што беше лесно да се одлучи и дефинитивно не е разговор што некој од нас би сакал да го има повторно оваа година, рече Онг, додавајќи дека со оглед на базата за вработување што ја добиле во следните неколку квартали.

Во јануари оваа година, Alphabet објави отпуштања за 12.000 работници, што влијае на околу 6 отсто од нејзината работна сила со полно работно време. Отпуштањата се случија низ целата компанија, вклучувајќи ја и организацијата за регрутирање на Google.

Додека Google е во режим на намалување на трошоците од минатата година, Alphabet објави зголемување на приходите од 7 отсто во вториот квартал, што беше подобро од очекуваното.

Слични содржини