Грозјето е здраво, но сепак оваа група на луѓе треба да внимава во која количина го внесува

од Stefanija Kuzmanovska

Црвено, зелено грозје прави вкусна закуска во секое време. Со својот сладок вкус и сочно месо, грозјето во основа е „слатко“ од природата.

Заедно со изобилство антиоксиданти и малку растителни влакна, во секој грозд има една хранлива материја: витамин К.

За повеќето луѓе, земањето многу витамин К е многу добра работа.

„Витаминот К е една од основните хранливи состојки кои помагаат во згрутчувањето на крвта“, вели Келси Лоренц, РДН на компанијата „Graciously Nourished“. „Недостаток на витамин К може да доведе до зголемени модринки или прекумерно крварење кога ќе се исечете, бидејќи во вашиот систем го нема доволно за да помогне во згрутчување на крвта“.

Но, една група луѓе можеби ќе треба да внимаваат колку точно хранливи материи добиваат од грозјето.

„Луѓето кои земаат лекови за да не се згрутчи крвта мора да внимаваат на витаминот К“, вели Лоренц. „Ако јадете премногу или премалку витамин К додека земате лекови за разредување на крвта, лековите можеби нема да бидат толку ефикасни или премногу ефикасни, што доведува до опасни по живот згрутчување на крвта или прекумерно крварење и модринки“.

Ако примате терапија за разредување на крв, нема потреба од паника – па дури и нужно отстранување на грозјето од вашата исхрана.

„Јадењето грозје не треба да ве загрижува ако користите лекови за разредување на крвта, но во зависност од порциите и колку друга храна со умерен витамин К ќе јадете, може да се направи разлика“, вели Лоренц.

Таа препорачува да се користат високи, умерени и ниски графикони со храна со витамин К за да се земе приближно иста количина од секоја група дневно.

Ако грозјето редовно влегува во вашата исхрана, одлично! Само запомнете дека, додека сте на овие лекови, клучна е доследноста во исхраната.

„Со терапија за разредување на крв, најважно е да се одржи конзистентноста на внесот на витамин К“, вели Лоренц. „Ако јадете повеќе храна со витамин К, на пример кога во вашата градина расте свеж спанаќ, задолжително информирајте го вашиот лекар пред да ја зголемите консумацијата и повторно кога ќе ја намалите“.

Слични содржини