Ѓукановиќ: Србија ги загрозува и дестабилизира соседните земји

од Vladimir Zorba

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, изјави дека „идејата за голема Србија ја консумира Црна Гора“ и дека „во тек е обновување на големосрпскиот национализам“.

Ѓукановиќ, како гостин во РТЦГ, рече дека „нема сомнение дека живееме во време на обновување на големо-државните национализми, пред се на големосрпскиот национализам“

Тој изјави дека земјите од регионот се пресреќни по поразот на таквата политика во 90-тите и поверувале дека „таа идеја е закопана“. Претседателот вели дека очигледно не е, и „тој не знае дали таа некогаш ќе биде погребана на Балканот“.

Посочи дека постои реална опасност внуците да се борат против великосрпскиот национализам, како што тоа го правеле дедовците на Црна Гора.

„Идејата за голема Србија ја консумира Црна Гора, се обидува да ја направи српска и потоа ја прави составен дел од виртуелниот српски свет.

Ѓукановиќ посочува дека стигмите и политичарите се менуваат, но идејата и политиката остануваат исти.

„Србија сака да изгради позиција на регионална моќ и некаков вид на покровител над оние што се, не само за правата и квалитетот на животот на Србите во регионот, туку и за областите што ги сметаат за српски“. Една од нив, како што вели Ѓукановиќ, е Црна Гора.

Тој го постави прашањето „од каде Србија има право да покаже таков вид патернализам“, оправдувајќи го со тоа што правата на Србите се загрозени. Ги обвини српските власти за загрозување и „дестабилизација на соседните земји“. Тој вели дека политичарите во Србија не дошле до заклучок дека таквата политика е погрешна, туку само „дека нема доволно време и околности“.

Во моментов има добри меѓународни можности за Србија да се обиде да ја реализира идејата за голема држава, смета Ѓукановиќ.

Сепак ја оцени како „трагикомична постапка“, што може да има сериозни последици.

Слични содржини