Ѓукановиќ: Србија повторно шири омраза, односите на најниско можно ниво

од Vladimir Zorba

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека Србија „работи неверојатно на нејзина штета“ и додаде дека сега се ослободува духот на омраза од шишето кон Црна Гора и сè кон Црна Гора, поради што односите меѓу двете земји се на најниско можно ниво денес.

„Србија работи неверојатно на нејзина штета. Нема потреба да го докажувам тоа, јас сум актер во политичкиот живот 30 години, ги следев 90-тите години на минатиот век, планот „з-4“ понуден за Хрватска, плановите понудени за Босна, Рамбује… Сето ова беше арогантно, грубо и набрзина одбиено, и сето тоа заврши со сериозни загуби за Србија и за оние кои беа креатори на таквата политика во Србија, за жал за другите, па не се сомневам дека оваа политика кон Црна Гора денес е „Горење политика на ослободување на дух од шишето, дух на омраза кон Црна Гора”, рече тој.

Според него, она што е направено од официјален Белград во 90-тите години на минатиот век кон Хрватска, Босна и Херцеговина, Косово – денес се прави кон Црна Гора.

„Тоа им го кажав на моите соговорници во Белград кога започна, по повод законот (црногорски) за слобода на вероисповед. Реков дека се сеќавам на 90-тите години на минатиот век, дека има луѓе, ми се чини, од посериозен политички калибар отколку денес. Тој дух на омраза од шишето веќе не можеше да се контролира. Денес се повторува истата грешка, сеејќи омраза кон Црна Гора и сè што е Црногорско. Тоа непоправливо ќе ги влоши односите меѓу нашите две земји“, рече Ѓукановиќ.

Тој додаде дека ова сега може да се види „преку немилосрдната кампања што се спроведува од Србија за локалните избори во вториот по големина град во Црна Гора, Никшиќ“.

„Во Србија на ТВ Хепи имате „Среќно за Никшиќ“, како што се нарекува шоуто што беше лансирано. И битката се води со намера да се освои Никшиќ. Никшиќ беше добиен со цел да ја освои Црна Гора. Повторно го гледаме тоа – експанзионистичката политика на Србија кон соседите, во овој случај кон Црна Гора. И затоа нашите односи се на најниско можно ниво“, рече Ѓукановиќ.

Слични содржини