Ѓукановиќ: Српските власти манипулираат со приказната за Резолуцијата за Сребреница

од Берта Китинска

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ изјави денес дека изјавите на српските власти дека црногорскиот парламент ја усвоил Резолуцијата за геноцидот во Сребреница „не се ништо ново“ и дека станува збор за „манипулации“.

Тој потсети на „претходните медиумски кампањи од Белград, каде се манипулираше дека некој сака да киднапира православни цркви“.

„Дури и сега, тие се обидуваат да манипулираат како Резолуцијата ги осудува Србија и српскиот народ, иако има прецизен дел во тоа што осудата за геноцид не може да се однесува на народот, но дека геноцидот го извршиле поединци, и дека тој останува на политичарите да направат јасно отстапување. „на оние поединци кои извршиле такви нехумани дела“, рече Ѓукановиќ.

Тој додаде дека државниот врв на Србија со своите коментари и нанесува огромна штета на својата држава и нејзиниот народ.

Ѓукановиќ рече дека Црна Гора не се меша во прашањето на Сребреница, туку во „прашањето за геноцид“.

“Каде и да се случи геноцид, политиката на здрав разум мора да го осуди. Не е важно дали се случил во Руанда или на Балканот”, рече Ѓукановиќ.

Слични содржини