Гутереш: 2023 година ќе биде означена како најжешка во историјата на човештвото

од Stefanija Kuzmanovska

2023 година ќе биде означена  како најжешка во историјата на човештвото, изјави шефот на Обединетите нации, Антонио Гутереш на почетокот на климатскиот самит COP28.

Генералниот секретар на ОН во својот говор рече дека евиденцијата покажува дека „доживуваме климатски колапс во реално време“.

Повикувајќи ја меѓународната заедница да дејствува и да ги исполни своите обврски за климата, тој рече дека светските лидери „треба да треперат“ пред овој рекорд.

Неговите коментари дојдоа откако Светската метеоролошка организација објави дека е „речиси сигурно“ дека 2023 година ќе го собори глобалниот температурен рекорд.

Се стравува дека 2024 година може да биде уште пожешка поради временскиот феномен Ел Нињо.

Во својот говор, Гутереш истакна дека нивото на морето и температурата на површината на морето достигнале рекордно ниво и дека нивото на морскиот мраз на Антарктикот достигнало рекордно ниско ниво.

Годишниот меѓународен климатски самит COP28 свикан од Обединетите нации се одржува во Дубаи.

Како што брзо истекува времето за да се спречи загадувањето од фосилни горива да предизвика неповратна штета, дискусиите меѓу светските лидери, преговарачите, застапниците за климата и претставниците на индустријата се свртеа кон тоа како светот треба да се прилагоди на поубиствените топлотни бранови, посилните бури и катастрофалното покачување на нивото на морето.

Слични содржини