Хакери ги украдоа податоците од Цукерберг, на виделина неговата ТАЈНА

Меѓу 533 милиони корисници на Фејсбук чии податоци беа објавени во јавноста во еден од најголемите случаи на протекување информации во историјата, имаше и податоци за првиот човек на компанијата, Марк Цукерберг.

Хакерите го открија телефонскиот број на Цукерберг, датумот и местото на раѓање, брачниот статус, корисничката лична карта, но и дека сопственикот на Фејсбук ги користи – Сигнал, конкурентна апликативна комуникација.

Експертот за безбедност Дејв Вокер на социјалната мрежа Твитер напиша: „Во невообичаен пресврт на настаните, откриено е дека Марк Цукерберг исто така ја почитува сопствената приватност и користи апликација за разговор која има енкрипција од крај до крај и не е во сопственост на Фејсбук. ”

Тој исто така приложи видео кое докажува дека телефонскиот број на Цукерберг на Сигналот протекол. Ова откритие е вистинско изненадување, бидејќи во последните неколку месеци Цукерберг со сите сили ја брани неодамнешната промена во политиката за приватност на Вакап, апликацијата за комуникација што ја купи во 2014 година.

Имено, WhatsApp неодамна објави дека наскоро ќе започне да ги споделува информациите за сметките со Facebook, поради што многу корисници решија да го деинсталираат WhatsApp и да се префрлат на една од алтернативните апликации за пораки, како што е Signal.

Во меѓувреме, беше објавено колку кориснички сметки од Фејсбук се загрозени во која земја во светот. Од вкупно 533 милиони погодени корисници, 32 милиони се од САД, 11 милиони од Велика Британија и шест милиони од Индија, пренесува Meshable.

Слични содржини