Хакери украле речиси 100 милиони долари во сајбер кражба во Јапонија

од desk4

Водечката јапонска берза за криптовалути Liquid е погодена од хакери, а се проценува дека се украдени речиси 100 милиони американски долари.

Компанијата објави дека некои од нејзините паричници со дигитална валута се „компромитирани“.

Тоа е втора голема кражба на крипто -валути што се случи во последните денови.

Минатата недела Poly Network беше во центарот на грабежот вреден 600 милиони долари.

Таканаречените „топли“ или „жешки“ дигитални паричници обично се базираат на Интернет и се дизајнирани да им овозможат на корисниците полесно да пристапат до нивните крипто-валути, додека „ладните“ паричници се офлајн и потешко пристапни и затоа обично се посигурни.

Блокчејн аналитичката фирма Елиптик рече дека нејзината анализа покажала дека биле земени околу 97 милиони американски долари во крипто-валути, а меѓу нив има и токени за Биткоин и Етериум.

Ликвид изјави дека го следи движењето на украдените крипто -валути и работи со други берзи за замрзнување и враќање на средствата.

Основана во 2014 година, Liquid работи во над 100 земји и опслужува милиони клиенти ширум светот.

Според податоците на CoinMarketCap, таа е една од првите 20 најголеми берзи на криптовалути во светот според дневниот обем на тргување.

Минатата недела, беа украдени 600 милиони долари од блокчејн страницата Поли Мрежа, откако хакер искористи ранливост во својот систем.

„Износот на пари што го пробивте е еден од најголемите во историјата на сајбер финансирање“, рече Поли Мрежа.

Оттогаш хакерот, кој го носи името Г-дин Бела Шапка, вратил околу 427 милиони долари од имотот.

Слични содржини