Хамас досега ослободи 40 израелски жени и деца, а Израел ослободи 117 палестински жени и деца

од Radmila Tasevska

Договорот меѓу Израел и Хамас ги постави основите за ослободување на најмалку 50 жени и деца заробени во Газа во замена за ослободување на најмалку 150 палестински жени и деца кои се наоѓаат во израелските затвори.

Досега Хамас ослободи 40 израелски заложници – 13 во петокот и саботата, а 14 во неделата. Некои од нив имаат двојно државјанство, меѓу кои и 4-годишната Абигејл Едан, која е американско-израелска државјанка.

Ослободени се 21 дете на возраст од 18 години и помлади и 11 возрасни жени. Седум жени биле на возраст од 65 или повеќе години. Рони Кривој, маж со израелско и руско државјанство, беше ослободен надвор од договорот меѓу Израел и Хамас.

Ослободени се 18 странски државјани, од кои 17 тајландски и еден филипински државјанин. Ослободените 18 странски државјани од Газа беа ослободени како дел од одделни преговори и не се вклучени во договорот Израел-Хамас.

Израел ослободи 117 жени и деца: 39 во петок, 39 во сабота и 39 во недела. Ослободени се 28 возрасни жени, две тинејџерки и 87 тинејџери помлади од 18 години.

Од сите палестински затвореници кои беа ослободени, 41 беа осудени, а 76 беа во административен притвор, што значи дека тие не знаеја за обвиненијата против нив и не беа вклучени во правниот процес на гонење или судење.

Оригиналниот договор меѓу Израел и Хамас вели дека примирјето ќе трае четири дена се додека Хамас ослободува најмалку 10 израелски заложници секој ден.

Слични содржини