Хамбург: Субвенционирање на кирии за семејства чии приходи не надминуваат 100.000 евра

од Vladimir Zorba

Во Хамбург се гради премалку, премногу станови веќе не се социјални и премногу луѓе живеат во погрешни станови. Постарите луѓе живеат во станови со многу квадратура, бидејќи помал стан сега би ги чинел поскапо. А семејствата се во помали станови, бидејќи не можат да најдат ништо прифатливо и доволно големо.

Идејата на Хамбург за изградба на субвенционирани станови не е лоша идеја, но и не е доволна, предупредуваат германските медиуми. Како што наведуваат, кофинансирана закупнина на нови станбени простори се нуди по метар квадратен за 17 евра или 25 евра плус, во зависност од фирмата за недвижности. Ова воопшто не е возможно за луѓето со ниски примања и тешко е изводливо за оние со просечна плата.

Кофинансирање на кирија во Хамбург

За да го промени тоа, градот смислил нов начин на кофинансирање на киријата. За овој додаток треба да се квалификуваат четиричлените семејства со годишен бруто приход до 100.000 евра.

Во нова градба би требало да можете да се вселите во станови чија кирија чини околу 12 евра за метар квадратен. „Ова значи дека покриваме околу две третини од домаќинствата кои потоа би имале право на таков субвенциониран стан“, изјави за германските медиуми Ралф Зомер, извршен директор на градската инвестициска и развојна банка.

За да се овозможи ова, становите ќе се субвенционираат со даноци.

Со годишен приход од 100.000 евра, по сите одбитоци, останува бруто сума од 50.000 евра или добри 4.100 евра нето месечно. Ако основната кирија за четирисобен стан е 2.000 евра (која, за жал, одамна е просечна), половина од нето приходот на домаќинството оди за кирија.

За се останато остануваат 2000 евра. Тоа може да звучи прилично добро на почетокот. Но, на едно четиричлено семејство во толку скап град како Хамбург не му остануваат многу пари.

Субвенционирање на социјални станови

Она што се случува без дополнително финансирање може да се види на слободно финансираниот пазар на станови, кој е „целосно надвор од контрола“, изјави за германските медиуми портпаролот на Партијата за урбан развој. „Средната класа на општеството повеќе не може да си ги дозволи растечките цени“, додава тој. Новото кофинансирање има за цел да обезбеди олеснување за многумина.

Но, ова има своја цена: краткорочните субвенции за кирии не се многу одржливи. Станбената индустрија сега ги плаќа своите алчни кирии со пари од даноци. Потврдува и сенаторот за урбан развој. „Не можеме само да фрламе пари за сите проблеми, мораме да дојдеме до коренот на проблемот“, рече сенаторот Карен Пеин (СПД).

Да се намалат трошоците за изградба

Проблем се огромните трошоци за изградба. И тука Сенатот сака да направи нешто: градежната регулатива треба да биде поскромна, а одобренијата да се издаваат побрзо. Накратко: треба да се намали бирократијата, а со тоа да се намалат вкупните трошоци.

До тогаш? Останува тажно сознание дека толку богат град со многу луѓе кои заработуваат мора да измисли канали за финансирање за да обезбеди простор за живеење за оние со нормални и за оние со високи примања, пишува „Феникс магазинот“.

Слични содржини