Хрватска и Романија единствени земји на ЕУ кои ја санкционираат проституцијата

од Stefanija Kuzmanovska

Само Хрватите и Романците во ЕУ ги казнуваат проститутките, а здруженијата, народниот правобранител и опозицијата се залагаат за казни за клиентите или за декриминализација, односно тоа да биде регулирана работа како и секоја друга – со здравствено и пензиско осигурување и работно време, пренесе N1.

Од Канцеларијата на Народниот правобранител за родова еднаквост навеле дека статистичките податоци на МВР за 2022 година покажуваат дека жените се тие кои најчесто даваат сексуални услуги и се жртви на кривично гонење, па евидентна е родовата димензија на проституцијата. Народниот правобранител Вишња Љубичиќ е за шведскиот модел на криминализација на купувачите на услуги и декриминализација на лицата кои даваат сексуални услуги.

„Според податоците на МВР, бројот на регистрирани прекршувања на проституцијата во последните пет години е речиси занемарлив, а само мал број земји-членки на ЕУ казнуваат лица кои се занимаваат со проституција. Хрватска во моментов, заедно со Романија , е единствената земја-членка на ЕУ која санкционира лица во проституцијата“, посочува Љубичиќ.

Во извештајот на Комитетот за правата на жените и родовата еднаквост на Европскиот парламент, се посочува дека по воведувањето на нордискиот модел во Шведска, дошло до значителна позитивна промена во ставовите на момчињата и мажите, па жените во проституција помалку се сметаат за предмети за задоволување на машката страст.

Во образложението на тој извештај се наведува дека криминализацијата на лицата во проституција не може да биде решение и дека тоа само води до недостиг на правна сигурност, со постојана опасност од полициско и судско гонење.

Во Хрватска лицето кое се впушта во проституција се казнува освен ако не е жртва на кривично дело трговија со луѓе со цел сексуална експлоатација. За прекршок се казнува од 20 до 100 евра или со затвор до 30 дена. Ако зборуваме за присилна проституција, тогаш тоа е кривично дело, а не прекршок.

Институтот за општествени науки „Иво Пилар“ како дел од проектот „Регулација на проституцијата во Хрватска“ ги анализирал мислењата на експертите, меѓу кои доминантен е ставот дека проституцијата е првенствено резултат на лошите услови за живеење како што се сиромаштијата, лошите семејни околности и зависност, а не рационален начин на заработка.

Поделени се мислењата на соговорниците за тоа кој модел би бил најдобар – институциите кои се занимаваат со родова еднаквост се за криминализирање на клиентите, а здруженијата кои работат на програми за намалување на штети се за декриминализација, пишува „Вечерњи лист“.

Слични содржини