Хутите погодиле подморски кабли, загрозена комуникацијата меѓу Европа и Азија

од Vladimir Zorba

Јеменските Хути погодија четири подводни комуникациски кабли во Црвеното Море меѓу Џеда во Саудиска Арабија и Џибути, кои беа оштетени во таа прилика, загрозувајќи ја комуникацијата меѓу Европа и Азија.

Според Gloubs, се работи за каблите на компаниите AAE-1, Seacom, EIG и TGN, а овој напад предизвика сериозен прекин на интернет комуникацијата меѓу Европа и Азија, а најголемата штета е почувствувана во земјите од Персискиот залив и Индија.

Се проценува дека штетите на комуникациските активности се значителни, но не и критични, бидејќи низ истиот регион минуваат и други кабли што ги поврзуваат Азија, Африка и Европа, кои не биле засегнати.

Слични содржини