Имунолог советува како да се зајакне имунитетот во сезоната на респираторни инфекции

од Stefanija Kuzmanovska

Во последно време многу луѓе се болни, а ординациите се преполни со пациенти кои се жалат на кашлица, болки во грлото и течење на носот. Како да се зајакне имунитетот?

Имунологот д-р Драгослав Поповиќ посочува дека влегуваме во сезоната на респираторни заболувања во исто време кога се очекува зголемено загадување на воздухот.

Имунитетот се гради со здрава исхрана и движење, рече докторот гостувајќи на српската ТВ Прва.

Најважно е да се придржувате до здрава и урамнотежена исхрана, редовно да вежбате, да избегнувате консумирање алкохол и пушење и да имате доволно сон, бидејќи тоа се клучни фактори за зајакнување на имунолошкиот систем, изјави докторот.

Што се однесува до додатоците во исхраната, д-р Поповиќ истакнува дека во случај на акутни респираторни инфекции, цинкот може да биде корисен.

Додатоците можат да бидат корисни, но ако сакаме да се заштитиме од ковид и грип, тие не се многу корисни, вели тој.

Кога станува збор за заштита од вируси и зајакнување на имунитетот, д-р Поповиќ нагласува дека има два главни начина – првиот е потежок и подразбира да се прележи болеста, додека вториот е полесен – вакцинацијата.

Драгослав Поповиќ, исто така, забележува дека вакцинацијата против грип е достапна и се препорачува до средината на ноември за да не заштити за време на шпицот на сезоната на грип, кој обично се случува кон крајот на јануари и почетокот на февруари.

На прашањето колку е клучен стресот за слаб имунитет, д-р Поповиќ рече дека стресот е важен за тоа како се чувствуваме, но кога ќе дојдеме во контакт со грип или вирусот Ковид, нема доволно силен имунитет да не заштити.

Слични содржини