Инфлацијата и дефицитот во САД ја „туркаат“ цената на биткоинот

од Vladimir Zorba

Биткоинот ќе продолжи да биде популарен на пазарот бидејќи владата на Соединетите Држави продолжува да троши и да ги одржува високите каматни стапки, според извршниот директор за истражување на Grayscale, Зак Пендл.

„Очекуваме постојаната инфлација и неодржливите буџетски дефицити да придонесат за континуираната побарувачка за средства со складна вредност, како што е биткоинот“, изјави Пандл за Cointelegraph, пренесе Seebiz.

Пендл тврдеше дека, со оглед на тековната висока инфлација, веројатно Федералните резерви нема наскоро ќе ги намалат каматните стапки.

Сепак, треба да се земат предвид претстојните настани како што се преполовувањето на Биткоин на 20-ти април, растечкиот економски раст и поголемото усвојување на криптовалутите, што треба да ја поттикне цената на Биткоинот.

„ФЕД нема да може да ги намали каматните стапки некое време со ова висока базична инфлација, но високиот номинален раст, трендовите за преполовување и усвојување на биткоинот, како што е токенизацијата, треба да создадат средина за поддршка за крипто-пазарите“, рече Пендл.

Инфлацијата се зголеми за 0,4 отсто месечно и 3,5 отсто на годишно ниво во март, во споредба со 0,3 отсто зголемување на месечно и 3,4 отсто на годишно ниво од истражувањето на економистите на Dow Jones.

Исходот остави многумина разочарани, бидејќи коментаторите стравуваа дека постојано високите стапки на инфлација ќе ја спречат ФЕД да ги намали каматните стапки во блиска иднина.

Главниот економист на „Ернст и Јанг“, Грег Дако, изјави за Yahoo Finance дека повисоките стапки на инфлација вршат поголем притисок врз „креаторите да останат со оваа монетарна политика подолго“.

Пендл, сепак, исто така рече дека иако зголемувањето на реалната каматна стапка е „негативно за криптовалутите на краток рок“, ќе има континуирана побарувачка за такви средства на долг рок.

Имаше неколку случаи во текот на годините кога 10-годишната реална каматна стапка доживеа голем месечен скок и цената на биткоинот значително падна во корелација.

Десетгодишната реална каматна стапка порасна за 52,35 отсто од декември 2017 година до јануари 2018 година, зголемувајќи се од 0,573 на 0,873, покажуваат податоците на Федералната резервна банка на Сент Луис.

Слично на тоа, цената на биткоинот нагло падна во тој период, од приближно 12.839 долари на крајот на декември 2017 година на 9.240 долари на крајот на јануари 2018 година, што е пад од 28 проценти.

Податоците од Cointelegraph Markets Pro и TradingView покажуваат дека на 10 април цената на биткоинот паднала за цели 2,5 отсто на дневното дно од 67.463 долари на Coinbase.

Цената на биткоинот моментално се движи околу 70,666.10 долари, според CoinMarketCap.

Слични содржини