Инфлацијата во Британија руши рекорди, 6,2% во февруари

од Milan1

Инфлацијата во Британија руши рекорди, 6,2% во февруари Инфлацијата во Велика Британија минатиот месец достигна ново 30-годишно највисоко ниво од 6,2 отсто, покажуваат денешната официјална статистика.

Инфлацијата на потрошувачките цени далеку ги надмина очекувањата на економистите, кои во анкетата на Ројтерс предвидоа просечна инфлација на годишно ниво од 5,9 отсто во февруари.

Националното биро за статистика (ONS) посочи дека најголем двигател на растот на инфлацијата биле цените на енергијата за домаќинствата и бензинот.

Слични содржини