Исаковиќ: Ако ме повика обвинителството, ќе сведочам против Лечиќ!

од Vladimir Zorba

Актерката Мерима Исаковиќ вели дека е подготвена да сведочи против Бранислав Лечиќ, за кого во признанието за „Неделник“ тврди дека се обидел да ја силува во 1978 година, а кого нејзината колешка Данијела Штајнфелд го обвини во Вишото јавно обвинителство во Белград за силување во 2009 година.

Мерима Исаковиќ истакнува дека не го доведува во прашање нејзиното сведочење против Лечиќ, доколку ја повика обвинителството.

– Секако дека ќе сведочам. Верувам дека кажувањето на вистината е основна обврска на секоја совесна личност. Не можам директно да сведочам за настанот на насилство врз Даниела затоа што не присуствував директно на него, но можам да сведочам за личноста на Бранислав Лечиќ и за моето драматично искуство поврзано со него. Се надевам дека и другите жртви ќе се осмелат да објават, доколку ги има – вели актерката.

Денес, Мерима Исаковиќ живее во Нов Зеланд и се занимава со клиничка психологија. Во обемна исповед за српски „Неделник“, таа ги опиша ужасните детали за сексуалното насилство што наводно го доживеала од Лечиќ во станот во кој тој тогаш живеел со неговата мајка. Мерима тогаш имаше 18 години, а Лечиќ 22 години.

– Имав 18 години. Есен 1978. Ме турна во станот. Ми го соблече фустанот. Не обидувај се да врескаш. Никој нема да те чуе. Ме собори на подот. Можев да почувствувам како ме крши. Боли секоја коска. Само не вака. Те молам Господи! Ако успее, ќе умрам вечерва. Тој ужива во мојот страв. Го чувствувам тоа. Како мирис на гниење. Застрашувачки поглед. Празен и црн. Очи без душа. Чувствувам потреба да ја кажам вистината денес и ги замолувам нашите луѓе внимателно да го прочитаат ова. Насилник кој за малку ќе успееше да ми го уништи животот, да ми ја изгасне младоста, да ме проголта како темница. „Јас ти простувам“, му реков тогаш, пред четириесет години. „Простувам, но не заборавам. Никогаш нема да ја разбереш болката што ми ја нанесе. Повеќекратна болка. Ако некогаш слушнам дека си нанел слична болка на никого, ќе им кажам на сите што се случи“. Го одржав зборот. Се чини дека Бранислав Лечиќ не. Чувствувам морална обврска да го споделам моето искуство во надеж дека моето признание ќе ја поддржи Даниела Штајнфелд и другите жртви на сексуално злоставување“, рече Мерима Исаковиќ.

Актерката Даниела Штајнфелд претходно изјави во Вишото јавно обвинителство во Белград дека Бранислав Лечиќ е мистериозниот „моќен човек од филмската индустрија“ кој ја силувал во мај 2012 година.

loading...

Слични содржини