Исфрлете ги овие три намирници од исхраната и вашето срце ќе ви биде благодарно

од Radmila Tasevska

Срцевите заболувања се водечка причина за смрт.

Сè повеќе луѓе се свесни за овој проблем и бараат начини да го подобрат здравјето на своето срце. Добрата вест е дека не мора да вежбате три часа на ден и да јадете само риба и растителна храна за да го одржувате вашето срце здраво. Неколку едноставни промени исто така можат многу да помогнат.

Една од најлесните работи што можете да ги направите е да елиминирате или строго ограничите одредена храна што е непријателска за здравјето на срцето. Кардиолозите и нутриционистите откриваат за HuffPost која е храната.

Сланина

Ако сакате сланина, жал ни е, но сите експерти се согласуваат дека тоа е храна која треба да се избегнува или да се консумира само во посебни прилики.

„Сланината може да го зголеми крвниот притисок поради високата содржина на сол, додека врските што се формираат при пржењето на сланината, како што се полицикличните ароматични јаглеводороди и хетероцикличните амини, придонесуваат за воспаление и оштетување на крвните садови“, истакнува нутриционистот Мишел Рутенштајн.

Бел леб

Белиот леб има низок гликемиски индекс и е низок со хранливи материи и влакна во споредба со интегралните житарки. Ова може да доведе до брзи скокови на шеќерот во крвта, отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина, а сето тоа го зголемува ризикот од срцеви заболувања и сродни компликации.

Пржени компири

Кога храната се пржи, нејзината хранлива содржина се менува.

„Таа губи вода и добива маснотии. Пржените компири се опасни поради транс мастите и многу сол, што влијае на крвниот притисок и го зголемува ризикот од срцеви заболувања“, објасни д-р Сетарех-Шенас.

Редовното консумирање пржена храна генерално е поврзано со зголемување на коронарната срцева болест, висок крвен притисок и дебелина.

Слични содржини