Луѓето ретко го поврзуваат присуството на анксиозност или депресија со нивната исхрана. Зошто да го правиме тоа? Храната е многу вкусна и исто така витална.
Сите го знаеме тоа чувство, после јадење на нешто, што не требало. Потоа се вовлекуваат размислувања за тоа како тоа ќе влијае на нашата физичка форма, но едвај размислуваме за последиците за нашата емоционална и ментална состојба. Дали е можно да има негативно влијание врз нашите мисли, како и кога тоа се случува?
Голем број на експерти открија интригантна врска помеѓу гастроинтестиналните и менталните нарушувања. Истражувањата потврдуваат дека луѓето кои страдаат од депресија, хроничен стрес, анксиозност, па дури и тешки ментални болести, исто така имаат проблем со здравјето на цревата.
Зошто и како храната може да не доведе во депресија?
Всушност, причината е сосема логична. Колекцијата на микроорганизми кои го населуваат нашиот гастроинтестинален тракт, попозната како цревниот микробиом, е од суштинско значење за правилното функционирање на имунолошкиот и дигестивниот систем. Сепак, апсорпцијата на хранливи материи исто така игра важна улога во двонасочната комуникација помеѓу цревата и мозокот.
Рамнотежата во нашиот стомак, или микробиомот, е една од најжешките теми во науката во последниве години. Тоа е затоа што благосостојбата на целиот наш организам зависи од неговата состојба. Вклучувајќи ја и нашата ментална состојба.
Како точно храната влијае на менталната состојба?
Сите сме слушнале за серотонин, попознат како хормон на среќата. Тој игра улога во речиси сите процеси на однесување, а 95% од серотонинот во нашето тело се произведува во цревата. Откриено е дека намаленото производство доведува до состојби како депресија и анксиозност. Науката откри дека недостатокот и нерамнотежата на други витамини, хормони и ензими имаат директно влијание врз нашата психо-емоционална состојба. Тие се исто така под влијание на нашите навики во исхраната. Доколку се наруши рамнотежата и нивното правилно производство, тоа директно се рефлектира и испраќа исклучително брзи сигнали до мозокот. Ова се случува преку вагусниот нерв, кој е најдолгиот нерв во автономниот нервен систем.
Која храна ја попречува психата?
Одговорот е двосмислен. Исхраната богата со црвено и преработено месо, рафинирани житарки, колачи, млечни производи со висока содржина на маснотии, путер и компири и малку овошје и зеленчук е поврзана со значително зголемен ризик од депресија. Сепак, не е доволно само да се следат општите препораки за здрава и урамнотежена исхрана за да се спречи или промовира третман на ментални болести. Улогата на составот на микроорганизмите во нашиот стомак е клучна, а таа е различна за секој човек. Потребно е да се преземат индивидуални чекори за да се балансира со воведување правилна исхрана.
Која храна е добра за моето тело?
Пред да добиете одговор на ова прашање, прво мора да знаете дека според научните податоци, типовите на микробиом се поделени во 3 различни групи, според неговите „жители“. Секоја од овие групи е класифицирана како посебен ентеротип, а здравата храна за нашиот организам зависи од тоа на кој ентеротип припаѓаме!
Што значи поимот ентеротип?
Ова се група на одредени микроорганизми кои преовладуваат во нашиот цревен микробиом. Тие се формираат во првите години од нашиот живот и се базираат главно на нашата генетика. Последователно, тие се под влијание на нашите навики во исхраната. Ова за возврат го одредува типот на исхрана погодна за нашето долгорочно здравје.
Секоја од овие групи има свои преференции за исхрана.
Ентеротип 1 – Бактериоиди
Овој ентеротип е карактеристичен за луѓето кои консумираат и апсорбираат месо, риба и млечни производи и масти.
Ентеротип 2 – Превотела
Овој ентеротип е карактеристичен за луѓето кои консумираат и толерираат главно растителна храна.
Ентеротип 3 – Руминококи
Овој ентеротип е карактеристичен за луѓето кои јадат урамнотежена исхрана со доволно протеини, јаглени хидрати и масти.
Постојат намирници кои прават вашето тело да се чувствува похармонично и побалансирано, како и оние кои не се толку поволни за него. Во 21 век, човекот има многу можности и мора добро да го знае влијанието на храната врз неговото конкретно тело.
Откријте на кој ентеротип припаѓате, па ќе знаете која диета е поволна за вашето тело.
Правилната исхрана има комплексно влијание врз секој аспект од нашето здравје, и физички и психички. Знаејќи ги овие информации, може да се преземат индивидуални чекори за да се изгради најсоодветната диета за себе. На овој начин ќе ги минимизирате негативните ефекти од несоодветната храна. Тој ќе може да ја зајакне работата на имунолошкиот систем и ќе може да си помогне не само да одржува добра физичка форма, туку и добра и стабилна психо-емоционална состојба.
Со оглед на клучната улога на микробиомот, сега се достапни можности за негово проучување. Откако ќе се утврди на кој ентеротип му припаѓа личноста, може да се преземат соодветни мерки за негово балансирање, преку лични препораки.