ИСТАНБУЛ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ВОДА? Најголема суша во последните 15 години

од Nikola Popovski

Истанбул се подготвува да остане без вода околу 45 дена откако Турција падна во најсушиот период во претходната деценија.

Урбаниот развој е виновен за сушењето на браната во градот со 17 милиони жители и многу други метрополи во Турција.

Нивото на водата во браната Омерли, главниот извор на вода во градот, е најниско во последните 15 години, со полн капацитет од 19,79 проценти поради недостаток на дожд и покрај зимската сезона.

Турција е земја под „воден стрес“, со само 1.346 кубни метри вода по глава на жител годишно, а од 80-тите години на минатиот век се соочува со неколку суши како резултат на комбинацијата на пораст на населението, индустријализација, ширење на урбанизам и климатски промени.

loading...

Слични содржини