Истекува лавата, а луѓето одат кон неа: Неверојатна глетка од Исланд (ВИДЕО)

Вулканот, кој веќе долго време е во мирување, еруптираше во Исланд и продолжува да привлекува маси на луѓе.

Додека ерупцијата на вулкан во некои други делови на планетата значи задолжителна евакуација, овој вулкан има спротивен ефект врз луѓето.

Сместено е на полуостровот Рејкјанес, на околу 40 километри од Рејкјавик.

Во претходните 800 години не е забележана ерупција во таа област, пишува АП.

Лава првпат започна да тече од вулканот во петокот вечерта, откако беа регистрирани десетици илјади земјотреси во областа во последните неколку недели.

Зголемената сеизмичка активност често е претходник на претстојната ерупција.

Исландската канцеларија за метеорологија во саботата соопшти дека „фонтаните со лава се мали и протокот на лава во моментов претставува само локална потенцијална опасност“.

Ерупцијата што во моментов се случува на Рејкјанес е позната како ефузивна ерупција, а тоа се случува кога лавата полека излегува од пукнатините на вулканот.

Ефузивните ерупции се разликуваат од експлозивните ерупции, кои се карактеризираат со многу „понасилна“ ерупција на лава, што често испушта облаци од пепел и го нарушува воздушниот сообраќај.

Ерупцијата викендов не влијаеше на воздушниот сообраќај или доведе до какви било повреди.

Според АП, ерупцијата не се сфаќа како закана за блиските градови, а постојаниот проток на лава значи дека луѓето можат да се приближат до вулканот без многу ризик – потег што го прават се повеќе посетители во последно време денови

Полицијата им порача на жителите што живеат во близина да ги затворат прозорците во саботата и да останат во своите домови. Сепак, тоа не спречи десетици планинари да го видат ова чудо на природата.

Исландските службеници за цивилна заштита беа видени во вторникот како отстрануваат некои посетители од лавата. за да бидете сигурни дека никој не е повреден.

Еден од службените лица рече дека едно лице се обидело да испржи јајца и сланина на лавата, но лавата ја стопила тавата.

Сјајот на лава можеше да се забележи на растојание од скоро 30 километри од периферијата на Рејкјавик.

Слични содржини