Истрага за повеќе од 60 случаи на корупција во украинската одбрана

од Stefanija Kuzmanovska

Во Украина се истражуваат повеќе од 60 случаи на можна корупција во одбранбениот сектор, изјави денеска директорот на Националното биро за борба против корупцијата на Украина (НАБУ), Семен Кривонос.

Тој наведе дека неговата агенција дала приоритет на случаите кои вклучуваат набавки во текот на изминатите две години и побарала помош од странски партнери во нејзините истраги.

„Кражбата во армијата во моментов е исклучително страшно злосторство, а истрагите во оваа сфера се еден од најважните приоритети на Националното биро за борба против корупцијата“, истакна Кривонос.

Министерот за одбрана Рустем Умеров суспендираше висок украински функционер претходно овој месец, откако Службата за безбедност на Украина го осомничи за наводна проневера на 40 милиони долари.

Претходникот на Умеров, Алексеј Резников, беше разрешен есента по скандалот поврзан со набавките во  министерството за одбрана. Тој лично не беше обвинет за корупција.

Слични содржини