Истражено е како влијаат климатските промени врз ширењето на пандемијата: „Можеби тоа беше клучната работа“

од Nikola Popovski

Климатските промени можеби одиграа клучна улога во пренесувањето на коронавирусот на луѓето принудувајќи одредени видови лилјаци во поблизок контакт со нив, покажува ново британско истражување, пренесува „Јутарњи лист“.

Вирусот кој уби повеќе од два милиони луѓе и предизвика глобално затворање веројатно потекнува од лилјаците во Југоисточна Азија.

Истражувачите од Универзитетот во Кембриџ во своето истражување користеле податоци за температурата, врнежите од дожд и промените на вегетацијата во изминатите сто години за да моделираат движење на популацијата на десетици видови лилјаци врз основа на условите што им се потребни за да живеат.

Откриле дека во минатиот век, околу четириесет видови лилјаци се преселиле во јужна Кина, Лаос и Мјанмар, области каде што, според резултатите од генетска анализа, се појавил вирусот САРС-КоВ-2.

Бидејќи секој вид лилјак во просек носи 2,7 коронавируси, научниците велат дека околу сто видови коронавируси сега се концентрирани во таа зона на „жариште“.

„Бидејќи климата ги смени живеалиштата на лилјаците, некои видови ја напуштија една област и се преселија во друга, носејќи ги со себе„ своите “вируси“, изјави водечкиот автор на студијата Роберт Мејер, зоолог од Кембриџ.

„Ова веројатно доведе до нови интеракции помеѓу животните и вирусите и придонесе за развој и пренесување на повеќе штетни вируси. Ние не тврдиме дека нема да има пандемија без климатски промени, но без сомнение, оваа миграција на лилјаците предизвикана од климата не ја запре пандемијата“, рече Мејер.

Со оглед на тоа што точниот синџир на пренесување на вирусот САРС-КоВ-2 од животни на луѓе допрва треба да се утврди, Мејер забележува дека климатските промени и уништувањето на живеалиштата во Азија доведоа до никогаш поблизок контакт со луѓето.

„Тоа се две страни на слична паричка. Ние продираме подлабоко во нивните живеалишта, а истовремено климатските промени ги туркаат патогените микроорганизми во наша насока“, рече тој.

Студијата, објавена во списанието „Science of the Total Environment,“, ги повика владите да ја ограничат урбаната експанзија и земјоделската експанзија, бидејќи тоа ќе го намали ризикот од друга пандемична болест која е ендемична во дивиот свет.

„Фактот дека климатските промени можат да го забрзаат пренесувањето на патогени микроорганизми од дивиот свет на луѓето, треба да биде итен повик за будење за да се намалат глобалните емисии“, рече Камило Мори од Универзитетот на Хаваи, кој учествуваше во студијата.

Слични содржини