Јасмин Пробст, професорка на Универзитетот во Волонгонг во Австралија, сакала да ги истражи здравствените ефекти на авокадото. Таа и тим на истражувачи ги анализираа постојните истражувања во националното истражување за исхрана и физичка активност од 2011 до 2012 година.
Тие проучувале информации за потрошувачката на авокадо кај австралиската популација, како и потрошувачката на други хранливи материи.
Врз основа на анализата, тие заклучија дека авокадото е силно поврзано со голем број позитивни здравствени индикатори. Прво, зголемениот внес на авокадо е во корелација со помалата телесна тежина и помалиот обем на половината.
„Забележавме дека поголемата потрошувачка на авокадо е поврзана со значително помала потрошувачка на нездрава храна“, додава Пробст.
Овие резултати го потврдуваат она што е веќе познато за авокадото, а тоа е дека тоа е одличен извор на здрави масти, ниско со јаглехидрати и богато со влакна и дека е одлична опција која може да ве засити.
Авокадото е, исто така, полно со витамини и минерали, а авторите на студијата забележуваат дека тие дури и делуваат како засилувачки „хранливи материи“ кога се консумираат со друга храна, бидејќи многу хранливи материи се растворливи во масти, пишува Mind Body Green.