Изложба на уметницата Шќипе Мехмети во Софија

од Vladimir Zorba

Утре со почеток во 18:30 часот во КИЦ на Македонија во Софија ќе биде отворена изложбата „Женска фрагилност и/ или моќ“ на уметницата Шќипе Мехмети. На изложбата ќе бидат претставени дваесетина дела, изработени во графичката техника сува игла.

„Жената и женскиот принцип, нејзините нежност, сензуалност, чувственост, сексуалност, моќ на ранета лавица од една страна наспроти нејзините фрагилност, кршливост, злоупотреба, болка се главните два аспекти кои како крајни параметри со сите варијации помеѓу ги истражува младата графичарка Шкипе Мехмети во најновите графички дела насловени како серија ‘Фрагилност’. Графиките на Шќипе, кои се изведени во неколку графички техники како сува игла, бакропис, комбинирана техника или, пак, само молив на хартија се занимаваат со фигурација и тоа од презентативен вид, во кои има наративен и описен пристап. Во нив има реалистички претстави или детали, јасно препознатливи и асоцијативни. Жанровски тие се движат од стриповски прикази, до апстрактно-асоцијативни решенија, во кои постои одлична графичка подготовка на предлошката.“ (Ана Франговска)

Шќипе Мехмети е родена во 1981 година во Кичево. Во 2004 година дипломирала на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Во 2007 година магистрирала на отсек графика на истиот факултет. Од 2000 учествувала на повеќе од 70 групни изложби во Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Бугарија, Романија, Полска, Германија, Хрватска, Италија, Шпанија, Турција, Египет, Чешка, Литванија и Франција. Реализирала е 20 самостојни изложби во Р. Македонија, Косово, Србија, Шведска, Германија, Франција и САД. Живее и работи во Скопје.

Слични содржини