Извозниот оптимизам го подигнува расположението во германската автомобилска индустрија, покажува истражување

од Vladimir Zorba

Подобрените изгледи за извоз го подигнуваат расположението во германската автомобилска индустрија, според месечното истражување на индустриските директори на Институтот за економски истражувања ifo.

Месечниот индикатор на Ifo, врз основа на одговорите на анкетата, се зголеми во март на највисоко ниво од мај минатата година, објави институтот во средата.

„Германската автомобилска индустрија сега се чини дека конечно излезе од економскиот пад од втората половина на 2023 година и гледа кон иднината со поголема самодоверба“, рече истражувачот на ifo, Анита Волф.

Директорите на автомобилската индустрија особено известија за подобрена перспектива за иднината, иако нивното гледиште за моменталната ситуација денес благо се намали.

Нивната оценка за идните извозни изгледи беше особено позитивна, според институтот ifo, која се искачи на највисоките нивоа од април 2023 година.

Подобрената перспектива најверојатно се должи на позитивните економски движења во САД и Кина, според ifo. Тие земји се најважните прекуокеански пазари за германските производители на автомобили.

Германските производители на автомобили исто така известуваат за помалку проблеми во нивните синџири на снабдување, што е уште еден поттик за индустријата.

„Напорите што германската автомобилска индустрија ги направи од пандемијата за да ги направи синџирите на снабдување поотпорни се чини дека даваат резултат овде“, рече Волф.

Минатата година, расположението во германската автомобилска индустрија драстично падна. Деловните очекувања особено се влошија значително и понекогаш беа понегативни отколку во екот на пандемијата на коронавирус.

Сепак, од крајот на 2023 година, трендот повторно покажува нагорна линија, според истражувањата на институтот ifo.

Слични содржини