Извршниот директор на Amazon ја напушта компанијата

од Vladimir Zorba

Камерон Џејнс, кој го надгледуваше развојот на Amazon од самиот почеток, ја напушта компанијата, според неговиот профил на LinkedIn.

Џејнс имаше неколку улоги за време на неговиот 14-годишен мандат во Amazon, вклучувајќи ги и тимовите што ги надгледуваа е-читачот на Kindle и Prime Video.

„По нешто повеќе од 14 години, денес е мојот последен работен ден во Amazon“, напиша Џејнс во својата објава на LinkedIn. „Искуствата и можностите што ми ги даде Amazon ми го променија животот“.

Џејнс имаше улоги во голем број оддели за време на неговиот мандат во Amazon, вклучувајќи ги и надзорните тимови за услугата за стриминг Prime Video, е-читачот Kindle и несреќниот Fire Phone.

Исто така, Џејнс помогна во лансирањето на синџирот книжарници на Amazon пред да започне да управува со поголемиот дел од физичката малопродажна понуда на компанијата.

Џејнс беше задолжен за секојдневното работење на „Go Cashless Stores“ на Amazon, заедно со технологијата што ги води тие продавници, наречена „Just Walk Out“, која компанијата ја инсталираше во своите супермаркети Fresh и на некои локации на Whole Foods.

Amazon сега ја продава безготовинска технологија на независни трговци на мало, овозможувајќи им да се прошират надвор од физичките малопродажни објекти на Amazon.

Џејнс директно одговараше на Дилип Кумар, потпретседател на Amazon за физичка малопродажба и технологија, кој ги развил и лансирал продавниците на Amazon Go и технологијата без готовина. Тој, исто така, ја надгледуваше експерименталната технологија за храна на Amazon, како што се паметните колички Dash и скенерите за отпечатоци од дланка.

Се уште не се знае каде ќе оди Џејнс. Тој, исто така, не е единствениот извршен директор од висок профил што ја напушти компанијата во последните месеци. Веи Гао, која беше потпретседател на Amazon за технологија, производи и синџир на снабдување, отпатува во лондонскиот старт-ап Hopin за онлајн настани.

Слични содржини