Ја нарушуваат концентрацијата: Три типови на појадок кои треба да ги избегнувате

од Stefanija Kuzmanovska
464 прегледи

Појадокот е несомнено најважниот оброк во денот кој може значително да влијае на нашиот мозок и целокупното здравје, но диететичарите предупредуваат дека има намирници кои апсолутно не се препорачуваат да се консумираат наутро.

Како што известува Eat This, изборот на погрешна храна за појадок може да ја наруши нашата концентрација и енергија во остатокот од денот, но тоа се само некои од несаканите ефекти.

Диететичарите затоа издвојуваат три типа на појадок кои треба да ги избегнуваме или барем да го минимизираме нивното консумирање.

Пецива и други пекарски производи

Една од тие намирници се слатките пецива. Пекарските производи како кроасани, крофни или некои други засладени пецива можат негативно да влијаат на нашата концентрација и да ја намалат енергијата, а содржат и големи количини шеќер, што доведува до несакано зголемување на телесната тежина.

Готови снегулки

Сличен негативен ефект имаат готовите снегулки. Според регистрираните диететичари, зашеќерените житарки за појадок често прават да се чувствувате гладни и слаби поради нивната висока содржина на шеќер и недостаток на есенцијални хранливи материи.

Овие житарки имаат тенденција да немаат доволно влакна и протеини, важни за одржлива енергија и ситост, што доведува до грицкање и прејадување во текот на остатокот од денот.

Јогурт со вкус

Третиот појадок кој треба да го избегнуваме е јогуртот со вкус. Иако јогуртот е здрава храна која исто така може да влијае на слабеењето, јогуртите со вкус генерално содржат големи количини шеќер и конзерванси, состојки кои не се ниту добри ниту здрави.

Освен што нè прави безволни и уморни, јогуртот со сладок вкус води и до несакано зголемување на телесната тежина.

Слични содржини