Јогурт секој ден? Диететичари ги откриваат сите предности и недостатоци на редовната консумација

Јогуртот е хранлива храна што може да биде заситувачки и здрав појадок или ужина. Неговиот импресивен нутритивен профил може да го поттикне чувството на ситост, да го поддржи здравјето на коските и срцето, да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта и да обезбеди важни хранливи материи како протеини и калциум

од Vladimir Zorba
64 прегледи

Јогуртот е основна состојка во исхраната на многу луѓе со добра причина. Тој е полн со клучни хранливи материи како протеини и калциум, а истражувањата потврдуваат дека редовната консумација носи бројни здравствени придобивки, од зајакнување на коските до промовирање чувство на ситост и помагање при губење на тежината, пишува Health.com.

Зголемен внес на протеини

Јогуртот е одличен извор на протеини, но некои видови се издвојуваат. На пример, грчкиот јогурт содржи речиси двојно повеќе протеини од обичниот јогурт, што го прави идеален избор за секој што сака да го зголеми внесот на оваа есенцијална хранлива материја. Исхраната богата со протеини е поврзана со голем број придобивки, вклучувајќи полесно губење на тежината, подобра регулација на шеќерот во крвта и подобрена густина на коските.

„Јогуртот е извор на висококвалитетни протеини, а некои јогурти можат да имаат и до 18 грама протеини што полнат по порција, што го прави солиден избор за појадок или ужина“, вели диететичарката Аманда Сауседа.

Поздраво варење и цревен микробиом

„Јадењето јогурт секојдневно го подобрува здравјето на цревата со тоа што обезбедува пробиотици кои помагаат во балансирањето на вашиот микробиом“, објаснува регистрираниот диететичар Кимберли Роуз-Френсис.

Тој е одличен извор на пробиотици, живи микроорганизми кои позитивно влијаат на рамнотежата на бактериите во вашиот дигестивен тракт. Храната богата со пробиотици го поттикнува растот на корисни бактерии во вашите црева, а студиите покажуваат дека редовната консумација на јогурт може да ја подобри разновидноста на цревните бактерии, што е клучен знак за здрав дигестивен тракт.

Повеќе калциум за посилни коски

„Јогуртот обезбедува неколку хранливи материи за градење на коските во едно пакување“, забележува Сауседа. Покрај протеините, јогуртот обезбедува фосфор и калциум, кои се неопходни за здравјето на коските. Особено е богат со калциум; порција од 200 грама обезмастен грчки јогурт, на пример, содржи 230 милиграми калциум, што задоволува 18 проценти од препорачаниот дневен внес. Калциумот е минерал кој е неопходен за структурата на коските и забите, како и за важните телесни функции како што се нервната и мускулната функција.

Подобра регулација на шеќерот во крвта

Благодарение на високата содржина на протеини и пробиотиците, јогуртот може да помогне во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта. Протеините го забавуваат варењето, што спречува ненадејни скокови на шеќерот во крвта по оброците, додека пробиотиците можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин.

Роуз-Френсис истакнува дека јогуртот „неодамна беше одобрен за здравствено тврдење во кое се наведува дека консумирањето 2 чаши дневно може да помогне во намалувањето на ризикот од развој на дијабетес тип 2“. Истражувањата потврдуваат дека редовната консумација на јогурт, како дел од балансирана исхрана, може да го намали ризикот од оваа болест, а исто така може да помогне во намалувањето на хемоглобинот A1c (HbA1c), долгорочен индикатор за контрола на шеќерот во крвта.

Промовира чувство на ситост и помага во губењето на тежината

Изборот на јогурт со висока содржина на протеини, како што е грчки јогурт или исландски скир, може да ви помогне да се чувствувате сити подолго време, што е одличен сојузник во процесот на губење на тежината. Протеините го забавуваат варењето и го стимулираат ослободувањето на хормоните на ситост.

Затоа храната што предизвикува ситост како јогуртот може да биде ефикасна во губењето на телесните масти. Студиите дури покажуваат дека луѓето кои редовно јадат јогурт имаат помала веројатност да бидат со прекумерна тежина или дебели.

Намален ризик од фрактури

„Јогуртот е богат со хранливи материи како протеини и калциум, кои се неопходни за одржување на силни коски“, изјави Мишел Рутенштајн, регистриран диететичар, за Health. Редовното консумирање јогурт може да ја подобри густината на коскените минерали и да го намали ризикот од фрактури.

„Јадењето храна богата со протеини и калциум, како јогуртот, е поврзано со поголема густина на коскените минерали, особено во области како колкот, а може да помогне и во намалувањето на ризикот од фрактури на колкот“, додава Рутенштајн. Преглед на девет студии од 2020 година покажа дека жените во постменопауза кои редовно јаделе јогурт имале помал ризик од фрактури на колкот.

Позитивно влијание врз здравјето на срцето

Консумацијата на јогурт може да помогне во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, како што се срцев удар и мозочен удар, особено кај луѓе со висок крвен притисок. „Пробиотиците и хранливите материи, како што се калциумот, магнезиумот и калиумот, кои се наоѓаат во јогуртот, работат заедно за да помогнат во регулирањето на крвниот притисок и да ја поддржат функцијата на срцето“, објасни Рутенштајн.

На што да внимавате?

Иако јогуртот е здрав избор, важно е да се внимава на додадениот шеќер. Многу јогурти со овошје и ароматизирани јогурти содржат значителни количини на додаден шеќер, кој, кога се консумира прекумерно, може да го зголеми ризикот од состојби како што се замастен црн дроб и срцеви заболувања.

Исто така, луѓето со нетолеранција на лактоза може да доживеат симптоми како што се надуеност и лошо варење. Иако јогуртот содржи помалку лактоза од млекото, во овој случај се препорачува да се избере јогурт без лактоза или процедени јогурти како што е грчкиот, кои содржат помалку лактоза.

Јогуртот е хранлива храна што може да биде заситувачки и здрав појадок или ужина. Неговиот импресивен нутритивен профил може да го поттикне чувството на ситост, да го поддржи здравјето на коските и срцето, да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта и да обезбеди важни хранливи материи како протеини и калциум.

Слични содржини