Јоксимовиќ: Кога Србија ќе стане членка на ЕУ, ќе мора да ја следи политиката на Унијата

од Берта Китинска

Министерката за евроинтеграции Јадранка Јоксимовиќ изјави дека кога Србија ќе стане полноправна членка на ЕУ, ќе мора да се усогласи со политиката на ЕУ.

„Единството на сите во ЕУ и меѓу кандидатите е инструмент што ја ослабува Русија, бидејќи избегнува глобален конфликт што би го одвел светот до колапс“, рече Јоксимовиќ во интервју за весникот „Курир“.

Таа оцени дека новата влада ќе ги забрза реформите и европскиот пат на Србија.

„Во текот на следната година ќе ги имаме подготвени кластерите два (внатрешен пазар) и пет (кохезија, ресурси и земјоделство). Кластерот три (инклузивен раст и конкурентност) е веќе подготвен, а кластерите еден (владеење на правото) и четири (зелена агенда и одржливо поврзување) се отворени. Кластерот шест останува во однос на заедничката надворешна и безбедносна политика“, објасни министерот.

Таа додаде дека, според старата методологија, Србија покривала половина од преговарачката работа, а според новата Србија е единствената што ги забрзала преговорите.

Слични содржини