Јужна Кореа ќе ги вакцинира со Астра Зенека само постарите од 30 години

Јужнокорејските власти ќе продолжат да даваат вакцини Астра Зенека против Ковид 19 оваа недела, но само на лица постари од 30 години, беше објавено денес.

Јужна Кореја во средата ги прекина вакцинациите на Астра Зенека за лица помлади од 60 години, додека Европа сè уште истражуваше случаи на згрутчување на крвта кај возрасни.

„Луѓето помлади од 30 години ќе продолжат да бидат исклучени од вакцинацијата АстраЗенец, која ќе продолжи и во понеделник, бидејќи придобивките од вакцината не ги надминуваат ризиците за таа возрасна група“, рече Корејската агенција за контрола и превенција на болести (КДЦА) во изјава.

„Три вакцинирани лица во Јужна Кореја развија тромби и еден случај е идентификуван во корелација со вакцината“, рече на брифинг Чои Еун-хва, претседател на Корејскиот советодавен комитет за политика за имунизација.

„Овој случај е вид на тромб што се смета за помалку сериозен од типот што го испитуваат европските власти“, додаде таа.

„За повеќето луѓе, ризиците од коронавирус се далеку полоши од ретките несакани ефекти на вакцината“, рече Чои, додавајќи дека „најдобриот начин да се стави крај на пандемијата е вакцинирање на сите на кои им е дозволено да примаат вакцина“.

Таа исто така посочи дека „придобивките не се толку големи за луѓето на возраст под 30 години“ и затоа „нема да им биде препорачана вакцината АстраЗенека“.

loading...

Слични содржини