Кафето може да влијае на тоа колку ќе биде успешно слабеењето!

од Stefanija Kuzmanovska

Добро е утврдено дека кафето може да го стимулира вашиот метаболизам, главно засновано на фактот дека кофеинот го „стартува“ телото за да ви помогне да согорувате повеќе калории. Сепак, сето тоа има смисла од начинот како го консумирате кафето. Вреди да се провери што открил регистриран диететичар за тоа како кафето е идеално за слабеење.

Доналд Менки, регистриран диететичар во Меморијалниот центар за баријатрија и метаболизам во Сарасота во Флорида, даде увид дали кафето го поддржува слабеењето.

Едноставно кажано, Менки рече дека кафето „дефинитивно“ има способност да го стимулира метаболизмот, но зависи од тоа што ќе ставите во него.

Покрај тоа што ви дава енергија што може да го зајакне вежбањето и воопшто повеќе физичката активност, Менки го припишуваше ефектот на слабеење на кафето на фасцинантен физиолошки процес познат како термогенеза.

Без млеко или шеќер

Според Менки, кога станува збор за слабеење, „црното кафе е најдобриот начин за слабеење“. Менки додаде дека кафето „содржи само две калории по порција“, и содржи витамин Б12 и магнезиум, што некои експерти го припишуваат како поддршка при помагање на организмот во обработка на храната. Но, се разбира, Менки додаде:

„Колку повеќе шеќер или млеко додадете, толку повеќе калории имате во вашето кафе“.

Некои диети, бараат црно кафе или понекогаш обичен црн или зелен чај како единствени пијалоци покрај водата што треба да се пие помеѓу оброците.

Се покажало дека кафето го задржува апетитот и го одржува телото енергично кога нема доволно „гориво“ од храната, заедно со некои други моќни придобивки.

Слични содржини