Каjчев: „Длабоката држава“ во С. Македонија е многу силна

од Nikola Popovski

„Во Скопје, од една страна гледаме добри гестови кон Бугарија, кон ЕУ, со именувањето на прогресивни луѓе како проф. Владо Бучковски, што јасно дава знак за обид за решавање на спорот, но од друга страна реалноста е сосема поинаква. „Длабоката држава“, поврзана не само со ВМРО-ДПМНЕ, туку и со многу пошироки структури во општеството, гледаме дека е многу посилна“, изјавил во интервју за БНР, бугарскиот член на Мешовитата комисија за историски и образовни теми, Наум Кајчев.

Според него, кај нас постои верзија дека главниот проблем е придавката „македонски“.

„Па дури и почитуваните, кредибилни медиуми како „Дојче веле“ за С. Македонија си дозволуваат наслови како „Бугарските историчари во комисијата инсистираат да не се спомнува ништо што е поврзано со придавката македонски“. Тоа воопшто не е точно. Во европските документи се користи и формулацијата „Република Северна Македонија“, но во Скопје нема протести против Европската комисија, туку против бугарските историчари“, коментира Кајчев.

Тој посочува дека ова е направено со јасна пропагандна цел – да се создаде слика за Бугарија, дека таа негира каков било македонски идентитет на современиот народ.

„Историчарите во комисијата од бугарска страна прават чекор назад во веќе договорените позиции – на пример за Цар Самоил. Видовме повлекување, да не зборуваме за одбивањето на колегите од Скопје од веќе договореното, од веќе постигнатото. Тие не сакаат да се усогласат со светската историографија, во која недвосмислено пишува за нашиот источен сосед. Па дури и српските учебници сметаат дека станува збор за бугарска држава. Ги прашав трипати за време на состанокот: покажете извор што сведочи дека кралот Самуил бил крал на некои Словени или на Македонците. Се разбира, од другата страна завладеа тишина“, истакнал историчарот.

Слични содржини