КАКО ДА ГО ПРЕПОЗНАЕТЕ ВИСТИНСКИОТ МЕД? Со помош на овие трикови, продавачите никогаш нема да можат да ве измамат

од Берта Китинска
610 прегледи

Медот содржи витамини А, Д, Ц, Е, К, Б – групи, минерални соли, елементи во трагови… калциум, магнезиум, јод, натриум, калиум, фосфор, цинк… Бакар, кобалт и железо во медот се погодни за третман на анемија и медот содржат повеќе и амино киселини, ензими и органски киселини потребни за изградба и функционирање на телото. Секојдневната употреба на мед може да му помогне на човекот поуспешно да го одржува доброто здравје и да го продолжи работниот и креативниот живот. Се препорачува од 60 -100 грама за возрасни, а за деца до половина од оваа количина на дневна основа.

Иако живееме во свет на брза заработка каде многумина не се грижат за квалитетот на производите што ги продаваат, важно им е како да дојдат до пари што е можно полесно со помалку труд и вложување, а идентичен проблем има и со медот. продавачи. Медот не е многу евтин производ, па затоа најдобро е однапред да дознаете дали сте добиле пари за вистински, квалитетен мед.

Постојат многу лесни, корисни и практични совети како да го проверите:

  1. Земете малку мед и втријте додека не се распадне. Чистиот мед е добар за кожата и не е леплив. Ако почне да се лепи, тоа значи дека во него има шеќер и вештачки засладувачи.
  2. Ставете малку мед на хартија или марамче. Чистиот и природен мед не содржи вода и нема да ја пробие хартијата.
  3. Пчелите инстинктивно градат кошници на дрвја и меѓу карпи за да се заштитат од мравки. Ставете малку мед во близина на мравките и ќе видите дека нема да го допре медот ако во него нема вештачки шеќер.
  4. Измешајте малку мед со жолчката. Ако медот е чист, кога ќе ги измешате жолчките, ќе изгледа како да е сварен.
  5. Во полна чаша вода ставете една лажичка мед. Вештачкиот мед ќе почне да се раствора, а чистиот мед ќе се згрутчи и ќе потоне на дното.
  6. На парче леб намачкајте мед. Природниот мед ќе го стврдне лебот за неколку минути, додека вештачкиот мед ќе го навлажни лебот поради содржината на вода.

Слични содржини