Утринското кафе на многумина им е омилен ритуал, кој по никоја цена не треба да се прескокнува. Но, ова не важи за појадокот, па често го слушаме прашањето – колку е штетно да се пие кафе на празен стомак?
Гастроентеролозите и нутриционистите со години разговараат за ова прашање, а општо прифатеното мислење е дека треба да изедете барем неколку залаци пред да ја испиете првата шолја кафе.
Сепак, најновото истражување укажува дека кафето на празен стомак само по себе не е штетно, но може да предизвика и разни чувства на непријатност, поради што вреди да ја прилагодите вашата рутина.
„Всушност има голем број на придобивки поврзани со консумирањето кафе кога станува збор за дигестивниот тракт. По правило, има лоша репутација поради високиот процент на кофеин и додаден шеќер, но од медицинска гледна точка се користи со векови“, истакнува д-р Сунана Сохи за Huff Post.
Внимавајте на појава на болка
Кафето е кисел пијалок само по себе и влијае на нивото на желудочната киселина на неколку начини, најмногу преку стимулирање на производството на хормонот гастрин.
Како резултат на тоа, некои луѓе може да се соочат со проблеми како диспепсија, која во основа е варење и вклучува повторливи болки во горниот дел на абдоминалната празнина. Поединците погодени од него лесно ќе се ослободат од него со избегнување на кофеин или можеби уживање во шолја со или после оброк.
Исто така, кафето содржи феноли, соединенија кои имаат значително влијание врз нивото на киселоста на цревата.
Но, што всушност се случува кога кафето го подига нивото на стомачната киселина?
„Кафето има pH вредност од околу 5, а стомачната киселина од околу 2, што го прави второто покисело“, истакнува д-р Суприја Рао. Како резултат на тоа, желудникот треба да биде способен да се справи со киселоста предизвикана од пиењето кафе.
Сепак – и тоа е индивидуално.
Како кафето влијае на работата на желудникот?
„Сè што јадете предизвикува производство на стомачна киселина, но кафето само ја зголемува. Значи, ако чувствувате надуеност или имате болки во горниот дел на стомакот и мачнина по пиењето кафе на празен стомак, знајте дека имате проблем со тоа“, истакнува д-р Сохи, а д-р Рао додава:
„Премногу киселост не е нужно проблем, бидејќи желудникот може да се справи со тоа и всушност има многу слуз во него за да го заштити. Повеќе се работи за тоа што хранопроводникот не може да издржи такво оштетување на киселината. Ништо опасно нема да ви се случи, нема да добиете чир или нешто слично, но може да почувствувате голема непријатност.’
Неколку студии ја докажаа оваа теорија, вклучително и една објавена во Library of Medicine. Поточно, според истражувањата, кафето може да придонесе за опуштање на долниот езофагеален сфинктер, „дозволувајќи храната да избега во хранопроводникот и да предизвика горушица“.
Едноставно кажано: пиењето кафе на празен стомак го зголемува производството на стомачна киселина. Поголемите количини на овој пијалок не предизвикуваат проблеми за многу луѓе, но може да предизвикаат непријатност кај некои. Ако спаѓате во втората група на поединци, но не можете да се разделите со пијалокот кој содржи кофеин, обидете се да уживате во него со храна бидејќи ќе апсорбира дел од киселината.
Дали безкофеинското кафе е подобар избор?
Со оглед на тоа дека е лишено од кофеин, супстанцијата која е најголемиот стимуланс за поттикнување на производството на желудочна киселина, кафето без кофеин е навистина помалку штетно за желудникот и е подобра опција за луѓето кои ги забележале непријатните последици од пиењето на овој пијалок.
Исто така, изборот на потемни зрна може да му помогне на желудникот бидејќи тие се помалку кисели од посветлите.
„Процесот на печење потемни зрна е подолг и во него се губи многу киселина“, објасни д-р Рао.
На крајот на краиштата, изборот на сосема поинаков пијалок со кофеин, како што е чајот, може да се покаже како најдобра опција ако доживеете диспепсија откако ќе пиете кафе на празен стомак.
„Зелениот и црниот чај исто така имаат многу придобивки. Содржат помалку кофеин, но се помалку кисели, па ако ви пречи на стомакот, дефинитивно земете ги во предвид“, заклучува д-р Сохи.