Како да се сакате себеси во дигиталната ера која ни наметнува лажно совршенство и нереални животни стандарди?

од Vladimir Zorba

Социјалните мрежи, таа моќна алатка која ни овозможува да се поврземе со пријателите и семејството, да го изразиме своето мислење и да го прошириме своето знаење, влегоа во нашиот секојдневен живот. Иако интернетот е создаден со намера да се едуцира и информира човештвото, знаете што велат – „патот до пеколот е поплочен со добри намери“.

Социјалните медиуми играат важна улога да не одржуваат поврзани со општеството, но ни наметнаа и последици во форма на негативно влијание кога станува збор за сликата за нашето тело, намалена самодоверба и нарушена општа благосостојба.

Некогаш гледавме познати личности кога ќе се појават на ТВ програма или во кино; читавме за нив еднаш неделно во разни списанија и малку им „завидувавме“. „Зошто има толку убави заби“, „зошто тој пар има таква куќа“… Денеска секојдневно сме изложени на оваа содржина. И тоа не само од познати луѓе, туку и од нашите пријатели, познаници, колеги, соседи.

Одеднаш секој има совршена насмевка, совршено тело, совршено семејство и совршена работа. Зарем тоа не е совршен живот? Тоа не е. Но нашиот мозок често не знае да го согледа реалното од наметнато.

За среќа, постојат начини за борба против штетните физички и ментални ефекти поврзани со прекумерната употреба на социјалните мрежи.

Еве неколку начини да се сакате себеси во дигиталната ера на лажното совршенство.

Дајте приоритет на вашата благосостојба

Доволно е тешко да се практикува самољубие на редовна основа, а социјалните мрежи дополнително ја спречуваат нашата способност да се гледаме себеси онакви какви што навистина сме. Односно само ако дозволиме.

Да се ​​сакаш себе си вклучува одвојување време да се грижиш за твојот ум, тело и дух, и онлајн и офлајн. Кога ќе ја вклучите љубовта кон себе во вашата секојдневна рутина, можете да создадете позитивна слика за себе и да се чувствувате удобно во своја кожа, без да морате да се потпирате на потврдата од другите.

Наместо да се фокусирате на бројот на лајкови, коментари и ретвитови што ги добивате, преместете ја „топката“ на теренот за благосостојба.

Поправете го вашиот профил

Следете позитивни сметки кои ве мотивираат и инспирираат да бидете најдобрата верзија од вас.

Спротивно на тоа, отповикајте ги сите сметки што поттикнуваат само-споредување или ве прават да се чувствувате обесхрабрени и несигурни.

Направете повеќе селфи фотографии

„Caitlinlizfisher“ известува дека истражувањата покажуваат дека правењето селфи фотографии може да доведе до поголема самодоверба, затоа земете го телефонот и насмевнете се пред камерата. Потоа споделете ги вашите селфи на интернет или чувајте ги за себе. Во секој случај – восхитувајте се на себе.

Запишете што ви се допаѓа кај себе

Одвојте време да запишете листа на сите работи што ги сакате кај себе, како што се вашите таленти, достигнувања или физички атрибути.

Чувајте го тој список и погледнете во него во деновите кога ви треба зајакнување на самодовербата.

Привремено исклучете се

Честопати сме толку фатени во светот на интернет што забораваме што значи вистински да ги живееме нашите животи. Одењето на дигитална детоксикација може да биде тешко, особено во општество кое дава многу вредност на социјалните мрежи, но одморот може да ви помогне да откриете нови начини да се чувствувате ценети и достојни.

Ќе откриете дека кога ќе го оставите вашиот уред зад себе, ќе спиете подобро навечер и ќе имате повеќе време да ги правите работите што навистина ве прават среќни.

Ограничувањето на времето поминато на екранот ви овозможува да се одвоите од вашиот виртуелен идентитет, да се ослободите од социјалните притисоци и да ги процените вашите навики на социјалните мрежи од нова перспектива.

Се разбира, не треба наеднаш да престанете. Започнете со намалување на бројот на часови прво, а потоа префрлете се на денови.

Пожелно е да стигнете до фаза во која можете слободно да го оставите вашиот уред дома и целосно да уживате во сегашниот момент.

Не се споредувајте со другите

Самоспоредувањето е неизбежно – особено кога се чини дека „сите други живеат подобар живот од тебе“. Сепак, важно е да се запамети дека социјалните медиуми се место каде што луѓето се претставуваат во најдобро можно светло. Тоа не е точна претстава на реалноста, туку збирка од најидеализираните аспекти од нашите животи.

Наместо да се споредувате со оние што ги гледате на интернет, одвојте време да ја препознаете и прифатите сопствената вредност.

Започнете со позитивен говор и мисли; иако звучи глупаво, кажете си „Вредиш“, „Животот ти е убав“, „Можеш да ги постигнеш своите цели“…

Кога ќе дојдат негативни мисли, потсетете се: само вие ја дефинирате вашата вредност.

Слични содржини