Како Кина ја сузби пандемијата подобро од остатокот од светот?

од Vladimir Zorba

Бидејќи поголемиот дел од Европа се бори со нова епидемија на коронавирус и стравува од страшна и смртоносна зима, Кина прави се повеќе и повеќе напредок во спречување на пандемијата .

Во понеделникот, Кина забележа најбрз економски раст втор квартал по ред и го истакна своето брзо закрепнување од пандемијата, а како што заклучува Си-Ен-Ен, тоа се случи заради овозможување масовно патување во земјата.

Кина првично пристапуваше на пандемијата на многу драконски начин – заклучувајќи го Вухан, во кој случаи на коронавирус се појавија за прв пат, додека во другите делови на земјата немаше толку строги ограничувања.

Како што е наведено, кинескиот успех во контролирањето на вирусот не е резултат на тие рани мерки за контрола, туку на однесувањето на државата откако на луѓето им беше дозволено повторно да излегуваат.

„Особено, способноста на Кина да ги следи случаите низ целата земја секогаш кога има сугестија за нов кластер на инфекции, и’ овозможи на владата брзо да реагира и да ја стави под контрола локалната епидемија“, пренесува CNN.

Ова, наводно, вклучувало употреба на софистициран систем на здравствени кодови за следење на движењата на луѓето, така што зелениот здравствен картон и QR-кодот биле неопходни за луѓето да влезат во одредени компании, а овие мерки им овозможиле на регионалните влади да заклучат одредени области и да спроведат масовни истражувања.

Ова неодамна беше видено по примерот на градот Кингдао, каде беа тестирани повеќе од 10 милиони луѓе за околу една недела, а по 12 беа пријавени локални преноси на вирусот.

Помеѓу провинциите и регионите, границите се следат повеќе, со што јавниот превоз е ограничен или целосно суспендиран.

Влегувањето во Кина од прекуокеанските земји е исто така строго ограничено, а строгите карантински мерки се во сила по пристигнувањето.

Носењето маски и почитувањето на прописите за јавна хигиена, кои честопати внимателно ги следеа кинеските власти, помогна и во спречувањето на пандемијата.

Во Европа и другите западни земји, пред се во САД, носењето маска остана проблематично прашање, дури и неколку месеци откако се покажа дека има ефект.

И додека Кина беше критикувана за првичниот третман на епидемијата во Вухан – цензурирање на вестите и минимизирање на сериозноста на ситуацијата – откако беше препознаена како национална закана, одговорот беше брз и одлучувачки.

Се додава дека Кина, дури и кога се врати во таканаречената нормала, остана будна, со цел брзо да одговори на појавата на нови жаришта и да ги следи потенцијално заразените лица.

За споредба, мониторингот во голем дел од Европа останува неуспешен, а можноста за спроведување масовни испитувања недостасува во многу земји, и каде што се спроведува тестирање, корисноста на резултатите честопати се губи бидејќи следењето и карантинската инфраструктура за регионалните жаришта сè уште недостасуваат.

Исто така, границите на Европа се претежно отворени, а отворањето на границата, особено за време на летниот период, доведе до ширење на вирусот.

Иако кинескиот одговор се покажа како ефикасен – како слични модели во Јужна Кореја, Јапонија, Хонг Конг и други делови на Азија, Европа сè уште заостанува.

loading...

Слични содржини