Како „Рик и Морти“ завршија во Србија? „Најлудото место на светот“ (ВИДЕО)

од Vladimir Zorba

Познатата анимирана серија „Рик и Морти“ го одбележа детството на многу генерации. Иако се работи за анимирана серија, уште од првата епизода беше јасно дека се работи за сериозна комедија која критикува разни воспоставени општествени практики, образува и забавува преку шеги и научно-фантастични мотиви.

Авантурите на дедото Рик и внукот Морти се разновидни и забавни и претежно се одвиваат на многу различни локации, а сега благодарение на иницијативата на Никола Силиќ овие два легендарни лика завршија во Србија.

Имено, Силиќ на Јутјуб сподели видео кое сам го анимирал и напишал, а кое не се појавува во оригиналниот цртан филм. Интересно е што анимацијата е толку добро направена што дури и оние кои го гледале цртаниот од првата епизода до последната се запрашале дали некаде го пропуштиле ова.

Главната тема на оваа „адаптирана авантура“ на Рик и Морти е Србија. Тие завршуваат во Србија преку порталот што Рик, инаку познат како „луд научник“, го отвора речиси во секоја епизода.

„Леле Рик, како е ова место?“ го прашува внукот Морти својот дедо.

„Ова е Србија, Морти! Најлудото место во универзумот. Србите. Никогаш не знаеш што ќе добиеш со нив. Ги бива само за едно, кошарка. Кошарка Морти! Вековните војни создадоа раса на гневни џинови. Ја знаеш ли таа глупава идеја за враќање назад во времето за да се убие Хитлер и да се запре Втората светска војна? Знаеш зошто тоа не би функционирало? Заради Србите!!! Тие направија нешто слично. Знаеш што се случи? Првата светска војна!“, му објаснува Рик на својот внук.

За сето тоа време Рик и Морти поминуваат покрај улицата покрај обложувалницата каде што се наоѓа основното училиште „Тесла Ѓоквиќ“ и факултетот „Али прави, не приватни“, потоа покрај „Јовањица“ на која има нацртано лист марихуана и влегуваат во таверната наречена „Гуслар“.

Слични содржини