Како вежбањето во различни периоди има различни ефекти врз здравјето на срцето

од Vladimir Zorba

Резултатите објавени во European Journal of Preventive Cardiology покажаа дека вежбањето е поврзано со најмал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

Во студијата имало вкупно 86.000 учесници, а мнозинството биле жени (58 проценти). Едната група испитаници вежбала наутро помеѓу 8 и 11 часот, додека другата била активна попладне.

Кај луѓето кои вежбале попладне, забележан е 11 до 16 отсто поголем ризик од развој на коронарна срцева болест. Кај жените кои вежбале наутро, ризикот од заболување бил намален за 22 до 24 проценти. Исто така, ризикот од мозочен удар кај жените е намален за 35 отсто, а кај мажите за 17 отсто.

Еден од авторите на студијата, Гали Албалак од Медицинскиот универзитетски центар на Холандија, рече дека вежбањето е најважната утринска активност и дека резултатите се особено добри кај жените.

Испитаниците биле на возраст од 42 до 78 години, а просекот е 62 години, откако многу од нив биле дебели.

Кога истражувачите ги погледнале анализите на податоците за жените и мажите, откриле дека жените имаат значително поголема корист од утринското вежбање. Сам по себе, користа од утринското вежбање за мажите не беше статистички значајна.

Гали рече дека се потребни повеќе истражувања пред да можеме да дадеме какви било препораки за мажи или жени. Сепак, тој го гледа ова истражување како прв чекор во вистинската насока.

Нивната физичка активност била следена секој ден од февруари 2013 до 2015 година со помош на монитори за зглобови. Научниците потоа ги следеле шест до осум години, до нивниот прв прием во болница или смрт поврзана со срцеви заболувања или мозочен удар.

Во овој период, скоро 3.000 испитаници развиле коронарна артериска болест, а речиси 800 од нив доживеале мозочен удар. Кај испитаниците кои биле физички активни помеѓу 8 и 11 часот наутро, забележан е најмал ризик од двете состојби, покажа студијата.

Слични содржини