Како врската за една ноќ влијае на мозокот?!

од Vladimir Zorba

Сите сме ги слушнале термините „врска за една ноќ“ или „пријатели со бенефиции“. Оваа тема се провлекува насекаде околу нас, почнувајќи од Саманта од „Сексот и градот“ па сè до средновековните средби во „Игра на тронови“. Ние ги апсорбираме сите овие работи и сигурно е дека оваа култура влијае и на тоа како формираме некои врски.

Студија во која учествувале 4.000 студенти покажала дека оние кои неодамна имале секс за една ноќ, имаат далеку пониско ниво на самодоверба и се помалку среќни. Тие исто така пријавиле повисоки нивоа на анксиозност и депресија!

Зошто е така? Ако необврзувачкиот секс е добар и ако генерално го поддржуваме како нормална активност, зошто луѓето се чувствуваат лошо после тоа?

Има многу студии кои се занимаваат со оваа тема и една од нив на биолошки начин објаснува како сексот за една ноќ влијае на нашиот мозок.

Нашиот мозок за време на секс, но и за време на гушкањето, ослободува различни хормони кои имаат за цел да не поврзат. Еден од главните се нарекува окситоцин, кој често се нарекува „хормон на љубовта“.

Се смета дека окситоцинот многу придонесува за меѓучовечките односи, без разлика дали се работи за новопечена мајка и нејзиното бебе или врска помеѓу романтични партнери. И жените и мажите ослободуваат окситоцин за време на сексот, а мажите исто така ослободуваат вазопресин.

Вазопресинот може да се смета за „заштитен хормон“ и поради него мажите сакаат да ги заштитат своите партнерки и да ги држат другите додворувачи настрана.

Оваа хемиска врска носи и предупредување. Ако не сме внимателни, хемикалиите во нашиот мозок можат да го совладаат нашето расудување. После тоа, нашата перцепција се менува и често се случува да создадеме илузија на личноста со која сме спиеле.

И покрај фактот што нè возбудува да имаме секс за една ноќ, тој е само „мамка и прекинувач“ за нашиот мозок. Мозокот мисли дека го нашол тоа што го барал, но штом исчезне окситоцинот, се чувствуваме збунети и тажни.

Вистина е дека сите копнееме по љубов и поврзаност, а општеството постојано не притиска да бидеме сексуално активни, но биологијата не лаже; го збунуваме мозокот кога имаме интимна врска со луѓе кои штотуку сме ги запознале.

Значи, дајте и време на врската да се развие, сигурно ќе бидете позадоволни кога работите ќе почнат постепено да се одвиваат.

Слични содржини