Екстремните горештини и зголемувањето на цените на храната се главните начини на кои луѓето ги доживуваат климатските промени, според онлајн истражувањето на GlobeScan на повеќе од 30.000 луѓе во 31 земја, вклучувајќи ги САД, Австралија, Бразил, Кенија и земјите од ЕУ.
Истражувањата покажуваат дека речиси две третини од глобалната јавност која се чувствува лично погодена од климатските промени ги доживуваат преку екстремни горештини (64%). Повеќе од половина, исто така, ги поврзуваат климатските промени со зголемувањето на цените на храната (59%), проследено со суши, негативни влијанија врз здравјето и поплави.
Дополнителните податоци покажуваат дека 68% од луѓето се загрижени дека климатските промени ќе го отежнат одгледувањето храна во иднина.
Авторите заклучуваат дека наодите ја нагласуваат зголемената важност на две клучни прашања во денешната борба против климатските промени: прилагодување на влијанијата на климатските промени, како што е ризикот од топлина, и трансформирање на системите за храна за да се обезбеди подобра отпорност на климата и безбедност на храната во наредните години.